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U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Avenue, SE
Pipeline and Hazardous Materials Washington, DC 20590
Safety Administration

MAY 0 5 2015

Mzr. Mark B. Hawk
Hazardous Materials Consultant

49 Palisades Parkway
Oak Ridge, TN 37830

Reference No. 15-0038

Dear Mr. Hawk:

This is in response to your July 16, 2014 e-mail and attached letter, forwarded to the
Standards and Rulemaking Division on February 25, 2015, requesting clarification on the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) concerning use of a
Department of Transportation (DOT) Specification 7A, Type A container with a package
mass less than the qualified package mass of the container. We have paraphrased your
questions and answered them in the order you provided.

QL.

Al.

Q2.

Can a DOT Specification 7A, Type A container that has been qualified to a package
mass equal to or greater than 5,000 kilograms (11,000 pounds) but less than 10,000
kilograms (22,000 pounds) be used for a shipment having a package mass less than
5,000 kilograms (11,000 pounds) without any additional testing or demonstration of
compliance per § 173.461?

The answer is no. The package described in your scenario cannot be used without
additional testing or demonstration of compliance. The Type A packaging tests
specified in § 173.465 require a free drop distance of 0.9 meters (3 feet) for
packages with a mass between 5,000 and 10,000 kilograms; for packages under
5,000 kilograms, the free drop distance specified in § 173.465 is 1.2 meters (4
feet). Thus, a package which has been qualified for the greater mass (and lower
drop distance) would need to be re-qualified for the lesser mass (and higher drop
distance) per the requirements in § 173.465. The impacts of any other changes in
the properties of the contents would also need to be assessed against the
requirements of § 173.465.

If any additional demonstration of compliance is required, please specify what
testing and/or documentation is required.



A2.  Testing, or other demonstration of compliance in accordance with § 173.461, must
be done to show the package meets the requirements of § 173.465. The testing or
other demonstration of compliance must be documented in accordance with the
requirements of § 173.415(a).

I hope this satisfies your request.
Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA) %07@2 5/47[ ﬂfﬁ',ﬂ,{, ’MJ%@&?[

Sent: Wednesday, February 25, 2015 4:54 PM / 5 _,: \ O

To: Hazmat Interps e
Subject: FW: Request for Clarification

Attachments: DOT Request for Clarification July 16, 2014.pdf

Shante/Alice,
Please submit this for a formal letter of interpretation.
Thanks,

Mike

From: hawknl4@gmail.com [mailto:hawknl4@gamail.com]
Sent: Wednesday, July 16, 2014 8:24 PM

To: infocntr@dot.gov

Subject: Request for Clarification

Dear Sir/Madam:

Attached is a request for clarification concerning the use of a DOT Specification 7A, Type A container.
If you have any questions concerning this request, please contact me.

Thank you!

Mark Hawk

Hazardous Materials Consultant
865-250-3300



July 16, 2014

Office of Hazardous Materials Standards,

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
Attn: PHH-10

U.S. Department of Transportation

East Building

1200 New lersey Avenue, SE

Washington, DC 20590-0001

Subject: Clarification of Type A Packaging Requirements
Dear Sir/Madam:

A clarification is requested concerning the use of a DOT Specification 7A, Type A container with a
package mass less than the certified package mass of the container. More specifically, can a DOT
Specification 7A, Type A container that has been qualified to a package mass equal to or greater than
5000 kilograms {11,000 pounds) but less than 10,000 kilograms (22,000 pounds) be used for a shipment
having a package mass less than 5000 kilograms (11,000 pounds) without any additional testing or
demonstration of compliance per 49 CFR 173.461? If any additional demonstration of compliance is
required, please specify what testing and/or documentation is required.

Thank you in advance for your prompt consideration of this request. if you require additional
information, please contact me at {865)250-3300, or by e-mail.

Sincerely, .
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Mark B. Hawk

Hazardous Materials Consultant
49 Palisades Parkway

Oak Ridge, TN 37830
865-250-3300
hawknl14@gmail.com




