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Dear Mr. Hawk: 

MAR 1 2 2014 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your November 12,2013, and November 21,2013 e-mails asking when 
the free drop test prescribed in§ 173.465(c)(2) of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) is required for packages containing Type A, fissile Class 7 
(radioactive) material. We have paraphrased your questions and answered them in the order 
you provided. 

Ql. Is my understanding correct that the free drop test prescribed in§ 173.465(c)(2) is 
required for Class 7 fissile materials that are subject to the Nuclear Regulatory 
Commission's (NRC's) 10 CFR Part 71, Packaging and Transportation of Radioactive 
Material, Subpart C, General Licenses? Also, is my understanding correct that 10 
CFR Part 71 states a Type A package prescribed in§ 173.417(a) is required for Class 
7 fissile material? 

Al. Your understanding is incorrect. Section 173.465(c)(2) states all materials that meet 
the definition of a fissile material in § 173.403 must be placed in a packaging intended 
to contain Type A fissile material. In addition, this packaging must be capable of 
successfully withstanding a free drop test from a height of 0.3 m (1 foot) on each 
comer, or in the case of cylindrical packages, onto each of the quarters of each rim, 
and then must demonstrate that it is capable of successfully withstanding the free drop 
test prescribed in§ 173.465(c)(1). The NRC is the federal agency authorized to 
interpret the requirements prescribed in 10 CFR Part 71. To obtain a clarification on 
these regulations, you may wish to contact the NRC's Office of Public Affairs, 11555 
Rockville Pike, Rockville, MD 20852, (301) 415-8200. 

Q2. Is my understanding correct that no other fissile Class 7 materials subject to 
Department of Transportation (DOT) regulations other than Type A are required to 
comply with the free drop test for Type A packagings prescribed in§ 173.465(c)(2)? 

A2. Your understanding is correct. Under the 1979 Memorandum ofUnderstanding 
between the DOT and the NRC (that can be downloaded from this website location: 
http://www.phmsa.dot.gov/staticfiles/PHMSA/DownloadableFiles/Files/Hazmat/moun 



rcdot.pdf), DOT has the primary responsibility for regulating Type A quantities of 
Class 7 materials and their packagings. The HMR require that a Type A inner 
packaging must satisfy the requirements of the free drop test specified in§ 173.465(c) 
and the initial drop test requirements for fissile material specified in § 173 .465( c )(2). 

Q3. Is it correct that fissile materials that qualify for the exceptions prescribed in§ 173.453 
do not have to comply with the free drop test prescribed in§ 173.465(c)(2)? 

A3. The answer is yes. Packagings authorized for fissile materials that comply with the 
exceptions prescribed in§ 173.453 do not have to comply with the requirements for 
fissile materials prescribed in 49 CFR Part 173, except as specifically noted, and are 
excepted from having to comply with the free drop test for fissile material packagings 
prescribed in§ 173.465(c)(2). 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

/-¢7V?U~-
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Mr. Charles Betts, Director 
Standards and Rulemaking Division, 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Attn: PHH-10, 
U.S. Department of Transportation 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

·EOrnoncoh 
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Subject: Clarification of the Package Testing for fissile materials - 49 CFR 173. 465( c )(2) 

Dear Mr. Betts: 

The purpose of this letter is to request a clarification as to when the testing stipulated in 49 CFR 
173 .465( c )(2) is required. Also requested is a clarification as to the classification and amount of fissile 
material referenced in the phrase "containing fissile material" in the above cited paragraph. 

After review of the regulations and a previous U.S. Department of Transportation (DOT) Letter of 
Interpretation, dated May 18, 2005 (Reference no. 05-0093 ), it is clear the testing in 49 CFR 
173.465( c )(2) is required for fissile materials under the General Licensing requirements for fissile 
materials of 10 CFR Part 71, Subpart C, that requires Type A packages in accordance with 49 CFR 
173.417(a). 

It is also my determination that there are no other fissile material(s) within DOT jurisdiction which 
would require compliance with additional testing ofType A package in accordance with 173.465(c)(2). 
Is this determination correct? 

Additionally, it is commonly accepted that the testing in 49 CFR 173 .465( c )(2) is not appJ icable to 
fissile materials that meet the fissile materials exceptions in 49 CFR 173.453. Is that determination 
correct? 

Thank you in advance for your prompt consideration of this request. If you require additional 
information, please contact me at (865) 250-3300, or by e-mail. 

Sincerely, 

j1(cz~yj,.l~ 
Mark B. Hawk 
Hazardous Materials Consultant 


