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Transportation Engineer
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Qak Ridge, Tennessse 37831

Dear Mr. Stancell:

This responds to your November 12 request for a formal interpretation
regarding the applicability of the Federal Motor Carrier Safety Regulations
(FMCSRs) to Depariment of Energy (DOE) contractors performing transportation
services, under contract, for the DOE.

It is our understanding that the DOE is responsible for several government
facilities located in Tennessee, Kentucky and Ohio. These facilities are
operated by contractors which are awarded contracts from the competitive
procurement process and are compensated for cost plus a fee.

The contractors operate commercial motor vehicles in intrastate and interstate
commerce as defined in the FMCSRs. The transportation consists of movements
of hazardous and nonhazardous materials. The shipments are not classified nor
are they transported under the government material exceptions of 49 CFR §
173.7. The commercial motor vehicle operations conducted by the contractor
are incidental to the other activities performed by the contractor {(i.e.,
production, maintenance, shipping, receiving and rasearch).

The DOE furnishes the commercial motar vehicles at these facilities. Vehicle
specifications, size and use are determined by the contractor. The vehicles
have U.S. Government license plates and are identified with marking on the
sides of the vehicles as "U.S. Department of Energy." The commercial motor
vehicles are maintained by the contractor at on-site maintenance facilities.
The contractor provides the employees who direct the inspection, maintenance
and repair of these vehicles.

The commercial moter vehicles are operated by the contractor and its
employees. Some of the contractor’s employees belong to organized bargaining
units (e.g., the International Brotherhood of Teamsters). The bargaining
agreements are between the contractor and the union. The DOE is not a party
to the bargaining agreement. The contractor recruits, selects, supervises,
assigns, directs, controls, dispatches, disciplines, awards, promotes and
terminates these employees. The contractor’s management and drivers are not
employees of the DQE.
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For clarity, the questions you asked have been repeated below, immediately
fallowed by our responses:

Question 1:

Response:

Question 2:

Response:

Question 3:

Respanse:

Question 4:

Response:

Are the vehicles being operated by the operating contractor
commercial motor vehicles as defined in 49 CFR or [are] they
government/public vehicles exempt/excepted from these
regulations?

The contractor described herein is considered to be a
*private motor carrier of property.” The transportation of
property, in interstate commerce, by such a motor carrier is
subject to the FMCSRs. Consequently, the vehicles operated
by the contractor, to the extent they meet the definition in
§ 390.5 are "commercial motor vehicles."

Is the operating contractor and their employees subject to
the Federal Motor Carrier Safety requlations including all
of 49 CFR 383, 385, 387 and 390 - 3877

The operating contractor and its driver employees would be
subject to all the FMCSRs when the contractor engages in the
interstate transportation.

(Exception: The interstate transportation of nonhazardous
materials by a private motor carrier is not subject to the
provisions of 49 CFR Part 387.)

Are each of the operating contractors required to file a
motor carrier identification report and receive a US DOT
FHWA identification number per 49 CFR 38572

Section 385.21 of the FMCSRs requires any motor carrier
conducting operations in interstate commerce to file a Motor
Carrier Identification Report with the FHWA in Washington,
D.C. Subsequently, the FHWA will issue the motor carrier a
USDOT Identification number. Section 390.21 requires that
number, along with the motor carrier’s name or trade name,
and city and State location to be displayed on both sides of
gach self-propelled motor vehicle operated by the motor
carrier. The DOE vehicles operated by the operating
contractor and marked with "United States Department of
Energy” must be marked in such manner.

Are these operations in interstate commerce subject to the
safety rating requirements of 49 CFR 38572

As private motor carriers of property engaged in interstate
commerce, these operations are subject to the safety rating
requirements of 49 CFR Part 385. Moreover, Section 385.13
(a)(2), as amended [56 FR 40806, August 16, 1991], prohibits
a motor carrier which has been issued an "unsatisfactory”
safety rating from transporting hazardous materials for



Question 5:

Response:

Question 6:

Response:

Question 7:

Response:
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which placarding is required. Section 385.13 (a)(3) states
that such a motor carrier shall be ineligible to contract or
subcontract with any Federal agency for the transportation
of placardable quantities of hazardous materials.

Are these operating coniractors when operating in interstate
commerce and intrastate [commerce] (certain conditions)
subject to the financial responsibility requirements of 49
CFR 3877

These operating contractors, as described herein, are, by
definition (49 CFR § 390.5), private motor carriers of
property. As such, they are subject to all applicable
financial responsibility requirements of 49 CFR Part 387,
which means only when they are transporting hazardous
materials.

Are the operating contractors required to mark the
commercial motor vehicles when operated in interstate
commerce as per 49 CFR 390.217

Yes. See the response to question number 3.

Are vehicies operated by the DOE, i.e., employees of DQE,
who are recruited, selected, supervised, assigned, directed,
controlied, dispatched, disciplined, awarded, promoted and
terminated by DOE subject to 49 CFR 383, 385, 387, and 390-
3877

Drivers employed by the DOE who operate commercial motor
vehicles in interstates, foreign, or intrastate commerce are
subject to the commercial driver’s license standards of 49
CFR Part 383. The DOE and its driver employees are,
generally, not subject ts the provisions of 49 CFR Parts 385

through 399.

The governmental exemption is based on a recognition that
such agencies are directly responsible to the pubTlic and
have strict safety rules of their own. Adherence to uniform
safety rules clearly enhances highway safety. In the
interest of public safety, the FHWA encourages all
governmental agencies engaged in highway transportation
activities to adopt the FMCSRs as minimum standards.

Our responsas to your questions are based upon a fact-specific scenario. We
assume that the DOE has other facilities that are being operated by private
contraciors and that the contractual arrangement may be similar. If the
assumption {s accurate, these other contractors would be subject to the

FMCSRs.



We trust the above information will be useful to you. Should you have
additional questions or need further assistance, please contact me at your
convenijence.

Sincerely yours,

%/ﬁf Z

James E. Scapellato, Direcitdr
Office of Motor Carrier Standards



