Q

US.Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Research and

Special Programs
Administration

MAY )4 e

Mr. Douglas F. Stancell
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Oak Ridge Operations Office
P.O Rox 2001

Oak Ridge, Tennessee 37831

Dear Mr. Stancell:

This is in response to your letter requesting clarification on the applicability of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to the transport of hazardous materials in
government vehicles. Specifically you ask, when offering a shipment to the Department of
Energy (DOE) (for transport not in commerce) is an independent contractor subject to
hazardous materials regulations pertaining to the functions they have performed?

The answer is no. The preparation of packages for exclusive transportation by the DOE, using
DOE drivers and DOE controlled vehicles for transport is not subject to the HMR. The
transportation of hazardous materials by government entities by government personnel is not
subject to the HMR.

However, if the purpose is commercial, or if the government entity offers hazardous material
for transportation to commercial carriers using UN certified packaging, then the HMR would

apply.

I hope this information is helpful. If you need further assistance, please do net hegitate to
contact us.
Sincerely,
élward T.’@zW
Director

Office of Hazardous Materials Standards



